CBT-E står for “cognitive behavioral therapy enhanced”. Denne behandlingsformen er av mange regnet som den mest effektive i arbeidet med spiseforstyrrelser, og den er spesifikt anbefalt av helsedirektoratet i arbeid med bulimi. CBT-E er også den foretrukne behandlingformen ved RASP sin poliklnikk.
CBT-E er designet gjennom en “transdiagnositisk” modell som adresserer de underliggende driverne, “motoren” i en spiseforstyrrelse, enten det gjelder anoreksi, bulimi, overspisingslidelse eller uspesifisert spiseforstyrrelse.
CBT-E er manualbasert, dvs. at terapeuten følger en løype med intervensjoner som retter seg effektivt og spesifikt mot spiseforstyrrelsen. Samtidig er behandlingen individuelt tilpasset, og det er rom for å moderere elementene i manualen eller integrere andre elementer der det vil være formålstjenlig.
CBT-E behandling er basert på to ulike lengder på behandlingen, enten 20 timer for personer som ikke har undervekt, eller opptil 40 timer for personer med undervekt. Forløpet kan kortes ned ved rask progresjon. Ved kroppsmasseindeks under 15 er det i mange tilfeller heller anbefalt å søke seg til døgnbehandling.
CBT-E kan gjennomføres på video dersom du ikke har mulighet til å møte ved våre kontorer på Røa i Oslo. Behandlingen suppleres da gjerne med en app som heter recovery record, da måltidsregistrering er en del av behadlingen (som gjennomføres på papir som tas med i timen ved fysisk oppmøte).

Prosessen
Steg 1 - Screening samtale
Dette er en kortere samtale, gjerne på video eller på kontoret, for å bli litt kjent, informere litt om behandlingen, og avklare om det er aktuelt å gå i gang med utredning. Denne samtalen tar ca 25 minutter.
Steg 2 - Utredning
Utredning tar anslagsvis 2,5 timer og kan enten tas sammenhengende med en kort pause midtveis, eller deles opp i to sesjoner. Grundig utredningen er viktig for å kunne skreddersy behandlingen til de spesifikke symptomene som avdekkes under utredning.
Steg 3 - CBT-E trinn 1
En god start
Dette er første fase i behandlingen,som gjerne tar 6-8 timer. Det anbefales å møtes to ganger i uken i denne delen, da det er en fordel å få bra momentum i starten av behandlingen. Forskning på behandling av spiseforstyrrelser indikerer at det å få til endringer tidlig i forløpet er assosiert med positivt utfall av behadlingen.
Steg 4 - CBT-E trinn 2
Evaluering
Trinn 2 tar gjerne kun en sesjon, og handler om å evaluere første fase samt planlegge veien videre i behandlingen.
Steg 5 - CBT-E trinn 3
Kroppsbilde, restriktiv spising, mat og følelser
Dette er hoveddelen av behandlingen. Her er det vanlig å adressere temaer som:
- kroppsbilde og selvfølelse
- restriktiv spising
- mat og følelsesregulering
Steg 6 - CBT-E trinn 4
En god avslutning.
I trinn 4 skifter vi fokus fra her og nå, til framtiden - hvordan videreføre endringene man har oppnådd og forebygge tilbakefall
Steg 7 - CBT-E evaluering
Vanligvis har vi en evaluering ca 8 uker etter endt behandling. Her har vi mulighet til å monitorere framgang og ta tak i problemer som kan gjenstå eller som kan ha oppstått etter endt behandling.
Om ambivalens
Det er vanlig å føle ambivalens til å starte behandling, spesielt ved spiseforstyrrelser, hvor ambivalensen til å bli frisk gjerne ligger i spiseforstyrrelsens natur. Ved sterk ambivalens benyttes spesifikke intervensjoner for å øke motivasjon både under innledende fase av behandling og utover i forløpet.

Om andre “underliggende” vansker.
Jeg har jobbet mye med spiseforstyrrelser ved ulike institusjoner. Noen av erfaringene mine er at behandling av spiseforstyrrelser ikke er en “one size fits all”, men at det handler om å ta klientens fortelling på alvor, ta spiseforstyrrelsen på alvor (gjennom å ikke overse den, og kun jobbe med “det underliggende”), og samtidig kunne tenke på flere spor i behandlingen - parallelt eller sekvensielt. For noen er det nødvendig å jobbe med noe annet før de er klare for å ta tak i spiseforstyrrelsen, for noen kan dette bakes inn i CBT-E behandlingen som et parallelt fokus, for andre kan de andre vanskene adresseres etter gjennomført CBT-E behandling.
Priser:
Prisen for screening samtale er ½ av satsen for 45 minutter samtale
Prisen for ordinære sesjoner er lik prisen for 45 minutter samtale
Prisen for utredning 2 timer er lik prisen for 90 minutter terapi. Se oversikt over priser her.
Noen klienter med uttalt ambivalens kan ha nytte av å forplikte seg til behandling gjennom å forhåndsbetale de respektive trinnene i behandlingen på forhånd. Dette er valgfritt. Vanligvis faktureres timene hver for seg etter endt time.
Om behandling i det offentlige
I flere tilfeller dekkes behandling av spiseforstyrrelser av det offentlige. Ved DPS er det noen behandlere som tilbyr CBT-E, men man må til poliklinikken på RASP for å være sikret å få denne behandlingsformen i det offentlige. RASP gir kun behandling til personer som har symptomer av en viss alvorlighetsgrad, samt at 2. linje behandling (dps) gjerne må ha vært utprøvd uten å føre fram. Hør gjerne med din fastlege for å avklare om du kan ha rett på behandling i det offentlige.
